OFFERLIND Mastery

Hem » Ansvar » Att göra antaganden till sanningar

Att göra antaganden till sanningar

Hur lätt är det inta att bli vilseledd av vårdslöst, eller med en baktanke utslängda påståenden? Jag är säker på att de flesta av oss ofta har hört dessa uttalanden:

·         Det har gjorts undersökningar på eller om…

·         Enligt undersökningar så visar det sig att…

·         Det visar sig enligt gjorda undersökningar att…

·         Undersökningar har påvisat att…

·         Forskare säger att…

·         Det har gjorts forskningar som visat att…

·         Forskning har visat att…

·         Enligt känd och vedertagen forskning runt om i världen så…

Jag skulle kunna göra denna lista mycket lång, men stoppar med dessa exempel. Men vad är då min poäng med att över huvud taget ta upp dem? Jag anser att dessa listade och liknande begrepp eller uttalanden, numera används mer flitigt i olika debatter, marknadsföring och för att understryka mer eller mindre sanna påstående. Alldeles för många tror att det blir lite lättare att framstå som trovärdig om man slänger ur sig något om undersökningar eller forskning om det de torgför.

Ja där finns alldeles för många som helt enkelt sväljer dessa påståenden som dessutom helt saknar källangivelser eller liknande, som bevis på att något för den sakens skull är mer sant. Det används exempelvis frekvent i bland annat debatter mellan människor och inom politiken. Även den rena marknadsföringen av en vara eller tjänst innehåller oftast hårresande hänvisningar till något som ingen vet om det finns eller är sant. En mycket vanlig orsak till att källan till en forskning eller undersökning sällan anges kan vara många. En kan vara att det helt enkelt inte finns någon undersökningen eller något forskningsresultat som påvisar det påstådda resultatet. En annan kan vara att resultaten är friserade till fördel för den som påstår dem. En annan som kan vara svårare att komma på, är att undersökningen eller forskningen är beställd av någon som tydligt framfört detta i samband med beställningen av desamma. Den sista anledningen är kanske ett bevis på ordens makt – Du har helt enkelt hört talas om dessa så kallade undersökningar och forskning med dess resultat.

Vi måste få bort så mycket som möjligt av dessa rena lögner eller i bästa fall svårt vårdslöst använda begrepp. Det är inte helt okej att slänga ur sig påståenden om forsknings eller Undersökningsresultat där inte källan till dem anges. Gör till vana att alltid fråga efter källan, det vill säga vem som tagit fram den och syftet bakom den när någon kommer med dessa påståenden. Skulle de flesta av oss göra detta så skulle denna vårdslöshet och detta ibland rent kriminella beteende drastiskt minska. Vet du inte källan till ett resultat, använd dig då inte av denna diffusa metod att understryka dina åsikter med eller vad det nu är.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Inspirations- & Nyhetsbrev

Registrera dig och få tillgång till bloggarkivet!

Arkiv

%d bloggare gillar detta: